Kérjük, a bejelentkezéshez írd be azonosítóid, amelyekkel - mint látogató - regisztráltad magát honlapunkon!
Elfelejtetted a jelszavad?
Bejelentkezés
Még nem regisztráltad magad?
Regisztráció indítása

Találja meg az ideális esküvőhelyszínt!

 

Esküvői babonák a boldogság jegyében

Számos babona és hiedelem létezik, amin sokszor csak mosolygunk, és egyértelműen kijelentjük: nem vagyunk babonásak. De talán egyetlen egy napon az életünkben, az esküvőnkön már csak a móka kedvéért odafigyelünk a rossz szellemeket távol tartó szokásokra, főleg, ha a boldogságunkról van szó. Csokorba gyűjtöttük a legelterjedtebb hóbortos és kedves hagyományokat, melyek nem csak a gonosz szellemek ellen hatásosak, de igen szórakoztatóak is.

 

 

 

Porcelántörés, zajkeltés


Már az esküvő előtt megkezdődhet a "szelleműzés" a legény illetve a leánybúcsúkon. Nem kell más hozzá, csak sok-sok cserép vagy porcelánedény, melyet a vőlegény és a menyasszony saját kezűleg a földhöz vág, ezzel jó nagy lármát csapva, majd közös erővel összesöprögetik a cserepeket. A zaj elűzi a gonoszt, a közös munka pedig a boldogságot és a szerencsét jelképezi. Vigyázat! Üveget törni nem ajánlatos, mert szerencsétlenséget hoz a házasulandókra.
A porcelántörést megtörténhet az esküvő napján is a ceremónia után a násznép előtt. Egyes nézetek szerint a cseréptörés a szüzesség elvesztését is szimbolizálja.
Amerikai szokás szerint, az ifjú pár autójának kipufogójára erősített konzervdobozok zaja is a gonosz távoltartására szolgál.


Valami régi, új, kék, kölcsönkapott


Talán a legelterjedtebb, eredetileg angol szokás, hogy az ara az esküvője napján viseljen magán valamit, ami régi, ami új, ami kék, és ami kölcsönkapott. A régi a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja, mely lehet akár egy nagyszülőktől megörökölt ékszer. Az új jelzi, hogy új fejezet előtt állunk. A kék a hűség színe, amely legtöbbször az ara kék színű harisnyakötője. A kölcsönkapott dolog pedig a házasság két legfontosabb kötelékét jelképezi, a szerelmet és a barátságot, melyre úgy kell vigyáznunk, mint a kölcsönkapott dolgokra. Lehet ez akár egy kölcsönzött menyasszonyi ruha.


Koszorúslányok


Szerencsés, ha néhány koszorúslány kíséri a menyasszonyt, mert a babona szerint a sok csinos lány látványa megtéveszti a démonokat, így nem ismerik fel a menyasszonyt, és távol maradnak.


Rozmaring


A hűség jelképe a házasságban. Ennek teljesülése érdekében érdemes a menyasszonyi csokorba fűzni néhány rozmaringot, a vőlegénynek pedig a kabátjába tűzni egy szálat belőle.


Farönk


Ez a vicces kis játék a házasság, az összetartozás erejét szimbolizálja. A templomba menet a násznép egy farönkkel zárja el a házasulandó pár útját, melyet egy fűrésszel kell kettéhasítani, hogy tovább mehessenek. A feladat elvégzésével bizonyíthatják, hogy később képesek lesznek együtt leküzdeni minden felmerülő akadályt a házasságban.


Fátyol


A fátyol az ártatlanság és a leányság jelképe. Ha a menyasszony az esküvő napja előtt a hajába tűzi, hamar tönkremegy a házassága. Vigyázat, kedves arák, ne adjuk ki a kezünkből a fátylunkat, mert aki felpróbálja, a babona szerint elcsábítja az ifjú férjet. Hagyományok szerint a lefátyolozott menyasszonyt édesapja vezette az ár elé, és ott adta a vőlegény oltalmába, aki a fátylat hátrahajtva teljes szépségében pillanthatja meg aráját.


Gyűrű


A házassági gyűrű, az önmagába visszatérő kör, a teljességet, a megújuló életet szimbolizálta. A babona azt mondja, hogy a jegygyűrűnek az ujjon kell maradnia, kiadni a kezünkből, hogy más felpróbálja, kifejezetten tilos! Állandó viselése távol tartja a rosszakarókat, és a szellemeket.


Küszöbön átemelés


A nászéjszaka előtt az újdonsült férj ölbe kapva viszi be feleségét a szobába, így lábai nem érintik a földet. Ez azt szimbolizálja, hogy a férj megvédi kedvesét a küszöb alatt megbúvó gonosz szellemektől.

 

 Kapcsolódó tartalmak:
Kapd el a menyasszonyi csokrot!
Bőség - Termékenység

 

Szolgáltatók:
Kiemelt helyszínek
Aranyhalas Tanya
Hotel Margaréta
Duna Garden Étterem & Hotel
Mermel Rendezvényterem és Étterem
Csillagfény Bár
Alfa Art Hotel
Fenyőharaszt Kastélyszálló
Holiday Beach Budapest****
Dunaharaszti Rendezvényház
Teleki-Degenfeld Kastélyszálló****Forever Resorts
Berbekucz Tanya
Session Hotel Ráckeve
Paripa Csárda
Udvarház Étterem
Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar***
Teleki - Wattay Kastélyszálló
KultPince Monori Pincefalu
Dabas Lazí-Tó Liget

 

Nem vagy bejelentkezve! Kilépés után a lista elveszik! Jelentkezz be, hogy a Tetszik listádat később is használhasd!